SCHEDULE OF EVENTS
Friday 1st June
Saturday 2nd June
1800 Safety Brief in Viscri
1900 Pasta Party in Viscri
0600 Race breakfast
0800 80km starts
0900 50km starts
1900 Post race party in Sighisoara
2000 80km cut off
The pasta party takes place in Viscri at 19:00 on Friday 1st June 2018.
A full race breakfast will be served in Viscri at 06:00 on Saturday 2nd June 2018.
RACE START / FINISH
The Transylvanian Bear 80km begins at 08:00 and the 50km at 09:00 at the fortified church in Viscri. Runners should be assembled 15 minutes before their start time to avoid missing the beginning of the race. Both races finish with the infamous ascent of the Scholars' Staircase atop of the Sighisoara citadel.
The courses are fully marked throughout.
There are five fully stocked aid stations on the course; please review the course maps for the locations.
The cut off for the 80 is 14 hours. There is no cut off for the 50km.
POST RACE PARTY
The fully catered post race party begins at 19:00 in Sighisoara
The information below is intended for International runners. Romanian runners will need to make their own travel and accommodation plans.
GETTING THERE AND BACK
There are three main airports in Transylvania: Cluj-Napoca International Airport, Sibiu International Airport and Transilvania International Airport in Targu-Mures. Alternatively there are regular flights to Bucharest Henri Coanda International.
|Airport||Distance to Start Camp||Transfer time||Distance to finish camp||Transfer time|
|Transilvania International (Targu Mures)||96km||1 hour 30 minutes||60km||1 hour|
|Sibiu International||136km||2 hours 5 minutes||102km||1 hour 35 minutes|
|Cluj-Napoca International||191km||3 hours||157km||2 hours 30 minutes|
|Henri Coanda Bucharest||234km||4 hours 7 minutes||268km||4 hours 37 minutes|
If you are flying from the UK for the weekend we recommend the following Wizz Air flights:
Thursday 1st June: London Luton to Targu Mures, 19:45-00:40
Friday 2nd June: London Luton to Cluj-Napoca, 07:35-12:30
Sunday 4th June: Targu Mures to London Luton, 17:50-19:00
Sunday 4th June: Club Napoca to London Luton, 18:05-19:10
Airport transfers are included in the registration fee. You must notify the team of which transfer you intend to take, if you do not do so there will not be space for you on the coaches.
We have transfers booked from the following locations:
|Airport||Date||Departure Time||Arrivel Time in Viscri||Duration|
|Transilvania International (Targu Mures)||03-Jun-16||01:00||02:30||1 hour 30 minutes|
|Cluj-Napoca International||03-Jun-16||13:00||16:08||3 hours 8 minutes|
|Cluj-Napoca International||03-Jun-16||17:30||20:38||3 hours 8 minutes||Sibiu International||03-Jun-16||19:00||21:00||2 hours|
|Airport||Date||Departure Time from Sighisoara||Arrivel Time at airport||Duration|
|Transilvania International (Targu Mures)||05-Jun-16||15:15||16:15||1 hour|
|Cluj-Napoca International||05-Jun-16||13:35||16:15||2 hours 40 minutes||Sibiu International||05-Jun-16||14:00||16:00||2 hours|
Please notify the team if you plan on travelling outside of these times.
Accommodation at the start and finish camps is included in the registration fee. Accommodation in the start camp in Viscri is in an open barn so please bring a sleeping bag and roll mat. Should this not appeal there are a guest houses in Viscri offering a range of comfort levels and prices:
Accommodation at the finish camp in Sighisoara is in hotels: no sleeping bag required!